Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος! Καθιερώθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διακοπή του Καπνίσματος - Ολική Επαναφορά

Από τη στιγμή που σταματάτε το κάπνισμα:

σε 8 ώρες
το περιττό μονοξείδιο του άνθρακα έχει φύγει από το αίμα σας

σε 5 μέρες
η μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης είναι έξω από το σώμα σας

σε 1 εβδομάδα
η αίσθηση της γεύσης και η μυρωδιά βελτιώνονται

σε 3 μήνες
η λειτουργία των πνευμόνων σας αρχίζει να βελτιώνεται.
οι πνεύμονες θα ανακτήσουν τη δυνατότητα να αυτοκαθαριστούν

σε 1 χρόνο
ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων έχει μειωθεί στο μισό.
ο καπνιστής ενός πακέτου τη μέρα εξοικονομεί πάνω από 1400€

σε 5 χρόνια
ο κίνδυνος εγκεφαλικού έχει μειωθεί δραματικά

 

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση. Παρά το γεγονός ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές, ιδιαίτερα βλαπτικές χημικές ουσίες, όπως έχει αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να πωλούνται ως νόμιμο προϊόν. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι κανένα άλλο προϊόν με αυτές τις ολέθριες συνέπειες για την υγεία δεν κατασκευάζεται και διακινείται νόμιμα ανά τον κόσμο.

Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους παθητικούς καπνιστές, όπως απέδειξε ήδη από το 1981 ο καθηγητής Δ. Τριχόπουλος. Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου, καπνίζουν παγκοσμίως και 220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2009). Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά. Τα κυριότερα και συχνότερα είναι:

  • Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)
  • Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.)
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά)

ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση. Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια «επικίνδυνα» παραδείγματα της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στη θνησιμότητα. Ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο ! Αν καπνίζει 2 πακέτα τη μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια !! Έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης 8 χρόνια !! Έναρξη στα 25 επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής 4 χρόνια ! (US DHHS 1989).

Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος από το κάπνισμα αυξάνεται :

  • Όσο μικραίνει η ηλικία έναρξης του καπνίσματος
  • Όσο αυξάνεται η συνολική διάρκεια του καπνίσματος
  • Όσο αυξάνεται ο αριθμός τσιγάρων που καταναλώνονται

Για το λόγο αυτό, το 2003, ο ΠΟΥ σύναψε Συνθήκη για τον Έλεγχο του Καπνίσματος μεταξύ 192 κρατών, ανάμεσα στα οποία και η χώρα μας. Η Συνθήκη αυτή δίδει το έναυσμα για τη λήψη μιας σειράς μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να απαλλαχθούν οι χώρες που την προσυπέγραψαν από την μάστιγα του καπνίσματος.

Είναι ξεκάθαρο στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στους πολίτες ότι η αντιμετώπιση του καπνίσματος αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα. Το κάπνισμα, πέρα από τις οργανικές βλάβες που προκαλεί σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, συνιστά μια συνήθεια από την οποία είναι δύσκολη η απεξάρτηση. Συνεπώς απαιτείται η ανάπτυξη στρατηγικών με διεθνή συνεργασία. Στόχος είναι να «θεραπευθούν» από το κάπνισμα αυτοί που ήδη καπνίζουν, ενώ οι μη καπνιστές να αποθαρρυνθούν να το ξεκινήσουν.

Η κατανάλωση προϊόντων καπνού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καπνού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2000, κάπνιζαν:

  • 37,6% του ενήλικου πληθυσμού
  • 46,8% των αντρών • 29% των γυναικών

(Πηγή: WHO, The European Tobacco Control Report 2007. Copenhagen, WHO, 2007)

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πληθυσμός των καπνιστών, στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά τα έτη 2000 – 2009, σε αντίθεση με την πτωτική τάση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Euromonitor International, ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ήταν 3.055 τσιγάρα ανά κάτοικο το 2008 και 2.942 το 2009, γεγονός που κατατάσσει τους Έλληνες καπνιστές στους πιο «φανατικούς» στην Ευρώπη.

Περίπου το ένα τρίτο των μαθητών (32%) στα ελληνικά σχολεία ανέφερε ότι προσπάθησε να καπνίσει (τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν), ενώ το 16,2% (17,1% των αγοριών και 14,4% των κοριτσιών) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τακτικά προϊόντα καπνού. Επιπλέον, το 25% δήλωσε ότι άρχισε το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 10 ετών. Τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στην έναρξη του καπνίσματος. Συμπερασματικά, στην Ελλάδα παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά παιδικού και εφηβικού καπνίσματος, σε αντιδιαστολή με τα απογοητευτικά υψηλά ποσοστά στους ενήλικες. Παράλληλα, τα ποσοστά καπνιστών στην ηλικία των 17 – 18 ετών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Υπάρχει, συνεπώς, η αναγκαιότητα να τονιστεί η σημασία της εκπαίδευσης και της πολιτικής δημόσιας υγείας για την πρόληψη της χρήσης του καπνού, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Στην Ελλάδα, οι νεαροί ενήλικες ηλικιών μεταξύ 18 και 22 ετών τείνουν να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση προϊόντα καπνού. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποθαρρυνθούν να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο σε pdf: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Πηγή: keelpno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.